Uluslararası Asteroid Kaşifi Projesine Katılıyoruz.

Uluslararası Asteroid Kaşifi Projesine Katılıyoruz.

Asteroid Keşif Kampanyası, Uluslararası Astronomik Arama İşbirliği (IASC) desteği ile düzenlenen, amatör astronomların astronomik görüntüler üzerinde yeni asteroidleri tespit etmeye çalıştıkları ve sonucunda asteroid keşfetmelerine olanak sağlayan bir kampanyadır.

Kuşadası Makbule Hasan Uçar Lisesi olarak; 2 öğretmen ve 8 öğrenci ile toplam 2 takım ile projeye dahil olduk. Yeni bir asteroid keşfetmeleri dileğimizle ekiplere başarılar dileriz.

 

29.03.2018 686

Öğrenciler daha önce keşfedilmemiş bir asteroid tespit ettiklerinde bu asteroid ön-keşif olarak ilan edilir ve geçici bir kod verilir. Ön-keşif bir asteroid keşfi için ilk ve en önemli adımdır. Bir asteroidin gerçek bir keşif statüsü kazanabilmesi, ön-keşfini takip eden 15-20 günlük süreçte, Dünya'nın herhangi bir gözlemevinden ikinci kere gözlenebilmesine bağlıdır. Bu ikinci gözleme "doğrulama gözlemi" denir. Doğrulama gözlemi beklenen süreç içerisinde gerçekleşirse, asteroidin ön-keşfini yapan kişiler o asteroidin kâşifi olarak listelenir ve asteroide ismini verme hakkını elde ederler.* Eğer cisim ön-keşfi takip eden 15-20 günlük süreçte tekrar gözlenemezse, kaybedilmiş ilan edilir ve ön-keşif statüsü de düşer.

Asteroid Keşif Kampanyası ile hedeflenen, Türkiye'deki konuya meraklı gençlerin, astronomik gözlemlerin incelenmesi sürecine dahil edilmesi ve bu sayede astronominin bir bilim dalı olarak daha yakından tanıtılmasıdır. Dünya'nın farklı yerlerinde yapılan benzer kampanyalar aracılığı ile bir çok öğrenci bir asteroid kâşifi olmanın heyecanını yaşamaktadır. Bu heyecanı yaşamanın sırası artık Türkiye'deki astronomi meraklısı öğrencilerdedir.

Kaynak: http://asteroidkasifi.com/ 

29-03-2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mars ile Jüpiter arasında bulunan asteroid kuşağında keşfedilmiş 500 binin üzerinde asteroid bulunmaktadır. Bu asteroidlerin büyük bir çoğunluğu amatör astronomlar ve hatta öğrenciler tarafından keşfedilmiştir. Günümüze kadar yarım milyon asteroid keşfedilmiş olsa da, bu keşiflerin hiçbiri Türkiye'den çıkmamıştır.

Asteroid Kâşifi, Türkiye'den de bir asteroid keşfi çıkması amacıyla, 2 astronomun öncülüğünde, öğrencilere bu fırsatı sunmaya çalışmaktadır. Asteroid Kâşifi ilk kampanyasını 2017 yazında gerçekleştirmiş ve halen kampanyalara devam etmektedir. Bu kampanyalara katılan öğrenciler Ana Asteroid Kuşağı Asteroidi, Yer'e Yakın Asteroid (NEO), Neptün Ötesi Cisim (TNO) ve hatta belki de bir cüce gezegen keşfi yapma şansını bulabilmektedirler.

29-03-2018