NASA Onaylı Asteroit Keşfimiz

NASA Onaylı Asteroit Keşfimiz

Okulumuz öğrencilerinden Aleyna Görgel, Bengü Selvi, Gülsüm Aydoğmuş ve Emirhan Arkat; Astronomi ve Uzay Bilimleri dersi öğretmeni Mert Koçer rehberliğinde, Hawaii'deki Pan-Starrs teleskobunun verilerini "Astrometrica" yazılımıyla inceleyerek geçici keşiflerini gerçekleştirdiler. NASA tarafından geçici kod ile onaylanarak sertifikaları verilmiştir. Türkiye'nin ilk asteroit keşfini yapmaya çok az kaldı. Kendilerini tebrik ederiz.

http://iasc.cosmosearch.org/

07.12.2021 839

27-12-202127-12-202127-12-202127-12-2021

 

International Astronomical Search Collaboration

Asteroid Keşif Kampanyası, Uluslararası Astronomik Arama İşbirliği (IASC) desteği ile düzenlenen, amatör astronomların astronomik görüntüler üzerinde yeni asteroidleri tespit etmeye çalıştıkları ve sonucunda asteroid keşfetmelerine olanak sağlayan bir kampanyadır.

Öğrenciler daha önce keşfedilmemiş bir asteroid tespit ettiklerinde bu asteroid ön-keşif olarak ilan edilir ve geçici bir kod verilir. Ön-keşif bir asteroid keşfi için ilk ve en önemli adımdır. Bir asteroidin gerçek bir keşif statüsü kazanabilmesi, ön-keşfini takip eden 15-20 günlük süreçte, Dünya'nın herhangi bir gözlemevinden ikinci kere gözlenebilmesine bağlıdır. Bu ikinci gözleme "doğrulama gözlemi" denir. Doğrulama gözlemi beklenen süreç içerisinde gerçekleşirse, asteroidin ön-keşfini yapan kişiler o asteroidin kâşifi olarak listelenir ve asteroide ismini verme hakkını elde ederler.

Asteroid Keşif Kampanyası ile hedeflenen, Türkiye'deki konuya meraklı gençlerin, astronomik gözlemlerin incelenmesi sürecine dahil edilmesi ve bu sayede astronominin bir bilim dalı olarak daha yakından tanıtılmasıdır. Dünya'nın farklı yerlerinde yapılan benzer kampanyalar aracılığı ile birçok öğrenci bir asteroid kâşifi olmanın heyecanını yaşamaktadır. Bu heyecanı yaşamanın sırası artık Türkiye'deki astronomi meraklısı öğrencilerdedir.