MARS 09-1 Uzak İstasyonu Kuruluşu

MARS 09-1 Uzak İstasyonu Kuruluşu

Kuşadası MARS-09-1 Üssü kuruluş hikayesi

18.05.2021 368

18-05-2021

Merhabalar, ben Amatör Astronom Mert KOÇER. 1998 yılında öğretmenlik mesleğime başladım. "Astronomi doğum tarihim" 29 Mart 2006 diyebiliriz. Bu tarihte Türkiye'de "Tam Güneş Tutulması" gerçekleşmişti. O günden beri gözüm hep yükseklerde.

18-05-2021

Yani demek istediğim gökbilim virüsü size bir kere bulaşmaya görsün, siz de benim gibi başınızı hep semaya çevireceksiniz. Gökyüzünün güzelliklerini görmek ve göstermek için çalışacaksınız.

Amatör astronom olarak halen de devam ettiğim bir çok bireysel çalışma, etkinlik ve faaliyettin yanında; 2020 yılında "Dünyadaki Mars Projesi (DMP) ile tanıştım. Akabinde de kendi alanında ülkemizde bir ilk olan bu projeye gönüllü olarak dahil oldum.

Nasıl Başladık?

Tokmak Mars-77-1 Üssü hazırlıklarını görünce açıkçası çok heyecanlandım. Aynur ÖZDAL Öğretmenimiz MARS 77-1 ile ilk kıvılcımı yakmıştı. Artık bizim için Mars ateşini daha da harlamanın zamanı gelmişti.

Önceki senelerde TÜBİTAK projelerine beraber katıldığımız Ruha USLU Bey ile uzun zaman önce bu projeyi konuşmuştuk, Topluluğun SLACK haberleşme grubunda "Astronomi ve Eğitim Danışmanı" olarak projeye destek veriyordum, ancak öğrencilerim ile birlikte projede daha aktif olarak çalışmanın da zamanı gelmişti.

3 Nisan 2021 akşamı Ruha Bey ile son tartışmalarımızı yaptık. Yapılabilirlik, üssün öğrencilere katacağı bilimsel ve heveslendirici çalışmaların detayları daha da netleşmeye başlayınca gözümde Mars üssümüz daha net olarak şekillenmeye başlamıştı.

Çalışmanın en önemli yanlarından biri; öğrencilerimizin teorik olarak gördüğü bir çok dersin, bu çalışmada uygulamaya da dönüşebilir oluşuydu. Üstelik projede öğrenciler için olan bölümlerinde oldukça esneklik sağlanmış ve öğrencilerin fikir ve hayallerinin ön plana çıkarılması esas alınmıştı. Mevcut modellemeler ya da ileride yapılacak çalışmaların neredeyse tamamı, öğrenciler tarafından özelleştirilebilecek olması ayrı bir önem arz etmekteydi.

18-05-2021

Dünyadaki Mars Projesi (DMP)'nin tüm çalışmalarında her adım yüksek güvenlik ve disipline dayalı. Bu konuda öğrencilere yapılacak çalışmalar hakkında önce ön bilgi veriliyor ve akabinde de tasarım, hayal güçlerine bırakılıyor. Öğrencilerimiz gerek Mars üsleri ve gerekse gerçek Mars habitatları konusunda özgürce fikirlerini tartışabiliyor, merak ettikleri konularda soru sorabiliyorlar. SLACK kanalındaki tartışmalarda tek katı ve tavizsiz kural, yukarıda da bahsettiğim gibi yapılacak her çalışmada güvenliğin ön planda tutulması: Bu konuda DMP bünyesindeki uzmanlar zaten gerekli yönlendirmelerde bulunuyor.

Biz de bu kurala uyarak çalışmamız için ilk adımlarımızı attık. Planlamamızı yukarıdaki resimde görüldüğü şekilde yapmaya karar verdik. Gerçek Mars habitatlarındaki gibi acil durum çıkışı kolaydı ve tahliye için de merdivene yakın olmamız ayrı bir avantajımız oldu.

18-05-2021

Okulumuzun 3'ncü katında hali hazırda kullandığımız bir STEM Laboratuvarımız mevcut. Yanında da kullanabileceğimiz ek bir odamız bulunmaktaydı. Bu arada STEM laboratuvarımız oldukça kullanışlı. Bu laboratuvar hem amatör telsiz, hem de Mars araştırmaları kapsamında yapacağımız bilimsel çalışmalar ve üreteceğimiz özel kitlerin geliştirilmesi için kullanılacak her türlü imkana (ölçüm cihazları, lehim üniteleri, ve diğer ekipman) sahip.

18-05-2021

Planlamamız tamamlandıktan sonra okul müdürümüz Sayın Mehmet FİDAN Bey'in de desteği ile bu iki alanı; "Kuşadası Mars-09-1 Uzak Üssü" olarak kullanabileceğimizin onayını aldık. Kendilerine buradan bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. Sıra mürettebatımızı planlamaya gelmişti.

Kuşadası-MARS-09-1 Uzak Üssü Mürettebatı Hazırlıkları

Kuşadası Makbule Hasan Uçar Anadolu Lisesi'nde "Astronomi ve Uzay Bilimleri" derslerine girmekteyim. Derslerim sırasında projemizden öğrencilerime bahsettim ve aramızda tartıştık. Bir öğretmen olarak, öğrencilerimin gözlerinde bilime duydukları ilgi heyecanlarını görmek bambaşka bir duygu gerçekten. İnanıyorum ki birlikte çok güzel çalışmalara imza atacağız.

Proje Hakkında Genel Bilgilendirme

Dünyadaki Mars Projesi topluluğundan mürettebatımız için bir tanıtım toplantısı talep ettik ve ilk haftasonu için planlama yaptık. 10 Nisan 2021 akşamı canlı yayınımıza, Finlandiya'dan yazılım mühendisi Sayın Burcu AYBAK hanımefendi konuk oldu ve ilk tanışma/tanıtım toplantımızı on-line olarak Zoom üzerinden gerçekleştirdik.

18-05-2021

DMP ve Kuşadası Mars-09-1 Uzak Üssümüz hakkında detaylı bir bilgilendirme toplantısı sonunda mürettebatımızı oluşturmaya başladık. İlk olarak gençlerimizle ile birlikte "DMP Mars-09-1" adlı WhatsApp grubumuzu oluşturduk. Bu sadece acil durum haberleşmemiz ve hızlı alınması gereken kararlar için kullanılacak. Ana haberleşmemiz SLACK kanalları üzerinden devam edecek.

18-05-2021

Şu andaki çekirdek mürettebatımız;

Danışmanlar

  1. Mert KOÇER
  2. Zeynep KARUL

Mürettebat

  1. A. GÖRGEL
  2. E. DEĞİRMENCİ
  3. A. BAKIŞGAN
  4. B. SELVİ
  5. E.N. ÇALIŞKAN
  6. S. TEKİNALP
  7. G. AYDOĞAN
  8. H.N. TEKER
  9. L.N. GÜNALTAY
  10. M. CAN
  11. N. BAĞIŞLAMIŞ
  12. Z.E. DERELİ

Ne Aşamadayız?

Üssümüzde amatör telsiz haberleşme istasyonu kurulması planlanmıştı. Danışman öğretmen olarak "Amatör Telsiz Belgesi" almak için 13 Nisan 2021 tarihinde "Amatör Telsizcilik" sınavına girdim ve (A) sınıfı lisans almaya hak kazandım. (A) sınıfı lisans üssümüz için önemli bir adımdı. Öncelikle hem haberleşme alanında en önemli anahtarlardan birisiydi, aynı zamanda uzay tarafına üssümüzü açacak olan önemli bir yoldu.

(A) sınıfı lisansa sahip danışman olarak; henüz amatör olmamış, ancak sınava hazırlanacak öğrencilerim benim denetimimde istasyonumuzda kısa süreli çalışma imkanına sahip olacaklar. Bilahare üssümüz için de ayrı bir çağrı işareti alacağız.

Halen lisans belgemin ve çağrı kodumun gelmesini heyecanla bekliyoruz. Amatör telsiz lisansının yanında "Kısa Dalga Dinleyicisi" belgesi (Shortwave Listener-SWL) belgemi de aldım ki, ilerleyen zamanlarda da tüm mürettebatımızın bu belgelere sahip olmasını planlıyoruz.

Kuşadası MARS 09-1 Olarak Ana Hedeflerimiz?

  • Nesnelerin İnterneti" (Internet of Things-IoT) uygulamaları alanında başlangıç ve bilahare ileri seviyelerde çalışmak,
  • Radyo Astronomi eğitimleri ve donanımları üzerinde çalışmalar yapmak,
  • Uzay-Amatör uydu haberleşme eğitimleri almak,
  • Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ile data-ses haberleşme sistemleri üzerinde çalışmalar yapmak,
  • DMP çalışmalarında Mars üsleri için elektronik kitler geliştirmek,
  • MARS 09-1 olarak diğer uzak üslere imkan ve kabiliyetlerimiz doğrultusunda bilgi paylaşmaktır.

Aydın'da ilk, Türkiye'de ikinci uzak mars üssüyüz. Bölgemizdeki radyo amatörlerinin de katkılarıyla istasyonumuzu hızlı bir şekilde aktif etmek için can atıyoruz. Son olarak söylemek isterim ki; hem bir astronomi sevdalısı ve hem de bir öğretmen olarak öğrencilerimle birlikte heyecanlı bir şekilde gelecek için hazırlanıyoruz.

Bizimle iletişim kurmak için aşağıdaki iletişim formunu kullanabilirsiniz. En kısa zamanda size geri dönüş yapmaya çalışacağımızdan emin olabilirsiniz. Kuşadası MARS-09-1'den Selamlarımızla.


Kuşadası MARS-09-1 İletişim Formu

 

Kaynak: https://marsonearthproject.org/kusadasi-mars-09-1-ussu/